dilluns, 10 de desembre del 2007

Mostar, els primers musulmans.

En aquest tipus de viatge de tant en tant t’apareix un àngel de la guarda q et soluciona petits conflictes i t'alegre el dia. Estava apunt d’agafar el bus de Split a Mostar i havia liquidat tota la moneda croata en l’esmorzar. Al deixar la motxilla al portaequipatges el conductor em reclama 2 euros, resulta q aquí es paga apart. Sort d’una senyora bòsnia q esperava el seu torn, ràpidament s’oferí per solucionar el problema llengua i diners de la seva butxaca. Durant el viatge parlarem una mica i resulta q havia viscut un any a Granada, el seu marit és professor de matemàtiques a l'universitat. Crec q és la primera persona q hem diu q els andalusos són gent tancada.
Mostar ja es Bòsnia - Hercegovina. Allí tenia un contacte d’en Toni (company de feina) q havia vingut després de la guerra (92-95) per temes de cooperació; cap a casa l'Ibro Karic falta gent! Resulta q el dia anterior s’havia casat el seu fill amb una cristiana, ells són musulmans; però no havien fet massa xaranga ja q la seva dona es va morir encara no fa un any. Mentres m’explicava batalles del Toni a Mostar començà a sortir vi i embotit q havia sobrat de l’àpat. Encara no havien passat vint minuts q també s’instal·là al menjador el seu amic Izo, antic company de les milícies bòsnies, ara inseparables; qualsevol excusa els és bona per veure un got de vi... i més.
Els tres hem fet unes bones risas, mirant el futbol amb la parabòlica q li acabaven d’instal·lar, jugant a cartes, explicant-me anècdotes de la gent q ha passat per casa seva, o amb els culebrons sudaques subtitulats al eslau. També m’han portat d’excursió amb cotxe, els dos no treballen. Primer visitarem a un lloc sagrat musulmà on de la muntanya neix un riu sencer com el Ter en els seus períodes ufanosos. Després, suposo per compensar, hem portaren a un lloc sagrat cristià on s’havia aparegut la verge a uns nens, una mena de Fàtima en petit.
L'Ibro i l'Izo formen una típica parella de telecomédia. L'Ibro és el més gra i intel·ligent, ell manega les converses i sempre acaba amb un Jo,Jo,Jo; ell marca el ritme de totes les coses ja q va coix des de fa 4 anys q li varen diagnosticar una esclerosis múltiple. L'Izo és la força, el q mou les coses i m’acompanya a comprar o a Internet; atent sempre al q necessita l'Ibro, només quan ja ha begut massa és l'Ibro qui el vigila a ell. L'Izo és 4 anys més gran q jo.
Amb el tema de l’esclerosi te tot de pots amb ungüents per a massatges i multivitamines. Ell s’ha hagut d’espavilar bastant pel seu compte i a l'internet ha trobat el tractament dels ous de perdiu japonesa (són la meitat de les catalanes), en te unes 30 engabiades al garatge amb estufes de resistència; són part de les seves feines diàries, això i cuidar 5 canaris cantaires. L'Ibor es veu dos ous crus cada dia, i li va prou bé, el metge diu q des de q va començar el tractament la malaltia s’ha estabilitzat.
La ciutat de Mostar és bastant petita. Sobretot te el famós pont reconstruït al mil·límetre. A la resta de la ciutat encara es poden veure edificis destruïts. El q xoca és veure moltes façanes esquitxades per projectils. Veient la quantitat i on són és fàcil imaginar-se quins eren els seus objectius principals.

5 comentaris:

Gemma Rifà Castro ha dit...

hola! soc l'africa.
estigues atent a els teus fans que si no deixaran de sero.
avui he anat a fer un vol i me trovat a una veina que a anat a argentina.
I m'ha regalat un mate de fer te,una camiseta que m'anava petita i que li serveix a en biel! jajajajajajaja.
LA TEVA NAEVODA ÀFRICA!

eudaldrifa@yahoo.es ha dit...

Ja se ja per on vas, tranquila q ja hi penso amb les fans. Peto.

Gemma Rifà Castro ha dit...

Hola he vist el temps hi diu que hi ha un aonada de fred just on ets tu abrigat. faig de mare jajajaj

Anònim ha dit...

Hola eudald! de tant en tant em miro el teu blog i veig que vas fent. Sobretot és interessant llegir les persones que vas coneixent. Em sembla que t'està anant tot força bé, doncs me n'alegro molt. Una forta abraçada. Helena.

Anònim ha dit...

Hola Eudald,
Des de Nàapols se't saluda! Veig que la volta va tancant-se cada dia que passa. Si necessites un cop de mà, estic disposat a agafar un aviò i visitar-te alli on faci falta. Com pots comprovar aquest teclat italiàa no té i accentades! Bones festes i molta sort! Joan Portell